Duiken met PTSS

WAT IS NOU PTSS?

PTSS is een mentale gezondheidstoestand die wordt veroorzaakt door traumatische incidenten. Dit is vooral gebruikelijk bij oorlogsveteranen en hulpverleners vanwege de schrijnende ervaringen die ze moeten doorstaan gedurende tamelijk lange perioden. De behandeling van PTSS is een proces dat veel tijd in beslag neemt en dat zowel psychologische behandelingen als medicatie omvat. In Amerika zijn er al meerdere duikprogramma’s ontwikkeld als een methode voor recreatieve therapie naast PTSS-behandelingen voor degenen die lijden aan PTSS.

ONTWIKKELING EN SYMPTOMEN VAN PTSS

De ernst van PTSS kan om verschillende redenen enorm verschillen van persoon tot persoon. Deze omvatten periode hoelang het traumatische gebeurtenis duurde, hoe emotioneel de persoon betrokken was bij de gebeurtenis die plaatsvond, het niveau van controle dat de persoon verliet toen deze bij die gebeurtenis was en ook hoeveel steun en ondersteuning de persoon heeft gehad na de traumatische gebeurtenis!

Vaker wel dan niet, personen met PTSS hebben de neiging zich te vervreemden van de samenleving en een afgelegen leven te leiden. Dit kan de conditie in de loop van de tijd nog ernstiger maken. Terwijl voor sommige personen PTSS-symptomen direct na een traumatisch incident kunnen beginnen, zijn er veel gevallen waarin de symptomen pas soms jaren later verschijnen, waardoor het voor hen moeilijk is om de oorzaak te begrijpen.

Het hebben van terugkerende herinneringen en frequente nachtmerries van de gebeurtenis zijn twee van de meest voorkomende symptomen van PTSS – dit worden flashback of re-living symptomen genoemd. De neiging om strikt personen of plaatsen te vermijden die verband houden met de traumatische gebeurtenis, waardoor uw zelfvertrouwen en vertrouwen drastisch zijn veranderd, zijn enkele andere symptomen. Het gevoel van onlogische angst of schaamte hand in hand gaan met de eerste symptomen resulteerde in het op elk moment paranoïde of hyper-opgewonden zijn.

7 REDENEN WAAROM DUIKEN KAN HELPEN

Duiken kan worden gebruikt als een positieve nevenactiviteit die gepaard gaat met psychologische behandelingen en medicatieprogramma’s die de gezondheidstoestand moeten stabiliseren/ verbeteren of herstellen. Allereerst moedigt duiken de personen aan om uit de afzondering van hun woning naar de meest pittoreske bestemmingen te gaan om te duiken. Samenkomen met lotgenoten helpt hen om niet alleen nieuwe plaatsen te zien, maar ook om positieve sociale interacties te hebben.

1. BOUW VERTROUWEN OP

Speciaal voor oorlogsveteranen en hulpverleners die lijden aan PTSS, biedt duiken een fysieke activiteit die veilig en plezierig is en die hun zelfvertrouwen oproept. De blootstelling aan zonlicht en gezonde vitamine D is ook bekend als een vermindering van psychische stoornissen op een gezonde en ongevaarlijke manier.

2. DRAGELIJK MAKEN VAN LEVEN MET PTSS

Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine in het lichaam, wat het herstelproces zowel mentaal als fysiek kan stabiliseren/ verbeteren of herstellen. Duiken is een vaardigheid die je moet leren, en dit leerproces kan de geest van de betrokkene weghouden van denken aan de traumatisch incident. Positieve afleiding is een van de meest bewezen methoden van behandelingen voor PTSS. Hoe meer je gepassioneerd bent over de activiteit, hoe sneller je zult stabiliseren/ verbeteren of herstellen van de traumatische stressomstandigheden.

3. MAKEN VAN NIEUWE VRIENDEN

Duikopleidingen worden meestal in groepen gegeven, waardoor personen met PTSS-lotgenoten kunnen ontmoeten die dezelfde passie delen als zij. Het hebben van een vriend of een metgezel waarmee ze kunnen converseren en hun ervaringen kunnen delen, kan leiden tot openheid over de omstandigheden die ze zich normaal gesproken verbergen.

4. GROEPSSTEUN

Dit kan een andere persoon zijn die lijdt aan PTSS of iemand die een heel ander leven heeft geleid dan de persoon. Als je een vriend hebt om je ervaringen mee te delen terwijl je stabiliseert/ verbeterd of herstelt van PTSS, wordt het niet alleen gemakkelijker, maar ook dragelijker, dan wanneer je in afzondering leeft. Een ander belangrijk voordeel van het duiken als een stabiliserende/ verbeterende of herstelmethode voor PTSS zijn de fysieke voordelen die de personen krijgen. Een traumatische aandoening kan ertoe leiden dat ze gewoonten ontwikkelen zoals overmatige consumptie van voedsel dat kan leiden tot obesitas of het tegenovergestelde ervan, wat anorexia kan veroorzaken.

5. ACTIEVE EN GEZONDE LEVENSSTIJL

Beide aandoeningen kunnen worden voorkomen door deel te nemen aan een positieve fysieke activiteit zoals duiken. Afgetrainde spieren in het lichaam zorgen voor een beter en gezonder cardiovasculair uithoudingsvermogen dat ook helpt bij het stabiliseren/ verbeteren of herstellen van PTSS.

6. SPECTACULAIRE VOORUITZICHTEN

Duiken omvat ook de interactie met het prachtige leven onder water inclusief vele zeedieren. Het observeren en interacteren met dieren verlagen en stabiliseren de hartslag van een persoon, wat helpt bij een betere controle van de stressaanvallen die je kunt krijgen door PTSS.

7. NIEUWE PASSIE EN VOORUITZICHTEN

De meeste personen die tijdens het stabiliseren/ verbeteren of herstellen gaan duiken, hebben de neiging om de activiteit voort te zetten, zelfs daarna. Het hebben van een hobby of een gewoonte waar ze hartstochtelijk over zijn, geeft een nieuw doel aan hun leven, wat hun leven in het algemeen positief zal beïnvloeden.

CONCLUSIE

Hoewel er veel manieren en stabilisatie/ verbeter of herstelprocessen zijn omtrent PTSS, is duiken een geweldig alternatief met elementen van plezier met een groep van gelijkgestemden, geweldig onderwater therapeutisch beeld, interactie met zeedieren en het aannemen van een actieve levensstijl en een nieuwe passie of hobby zoals bijvoorbeeld onderwatervideo-/ fotografie.